EN

Industry News

Főoldal>Hírek>Industry News

Ruházati ipar Vietnamban - Statisztika és tények

Idő: 2021-01-21 Találatok: 15

Megjelent Statista Kutatási Osztály, 9. december 2020

 

Vietnam a negyedik legnagyobb textil- és ruhaexportőr és a ruházat világszerte Kína, az Európai Unió és Banglades után. 2018-ban a ruházati ipar több mint 36 milliárd USA dollár exportforgalmat ért el, ezzel a a harmadik legerősebb exportcikk az országban. 2018-ban a feldolgozóipar hozzájárult 16 százaléka az ország GDP-jének. A több mint 2.7 millió emberrel együtt textil és a ruha Az ipar hatezer textilipari vállalaton belül az ágazat az ország gazdaságának fontos pillére.


Vietnam nagymértékben függ az olyan nyersanyagok behozatalától, mint a pamut, rost, fonal, textil és ruházati cikkek behozatala, mivel a hazai kínálat a korábbi években nem volt elegendő, ami különösen a pamutot érinti. 2018-ban a hazai gyapottermelés mintegy kétezer tonnát tett ki, míg a pamutexport közel százszorosára, 1.6 millió tonna körül volt. A vietnami ruhagyártás munkaerőköltségei alacsonyabb, mint Kínában, Indonéziában és Kambodzsában amely jelentős versenyelőnyt jelent a piacon. A ruha-, textil- és lábbeliipar havi átlagbére 212 és 235 amerikai dollár között mozog.

Az exportszektor külföldi tulajdonú cégek és helyi magántulajdonú cégek alvállalkozói termelésére támaszkodik, miközben a helyi cégek a hazai piacra is termelnek. A nagy tőzsdén jegyzett textilipari cégek bevétele elérte körülbelül 63 milliárd vietnami dong 2018-ban. A Vietnam National Textile and Rument Group (VGT) 12 fonalgyárat, öt szövőgyárat, öt kötőgyárat és 24 varrócéget működtető piacvezető textilipari vállalat a piaci kapitalizáció és a bevétel tekintetében.

Hárommal nemzetközi repülőterek és az 160 felett nemzetközi kikötőkben, Vietnam infrastruktúrája megkönnyíti a külföldi országokkal folytatott nemzetközi kereskedelmet. Vietnam ruházati exportja világszerte 13 százalékkal nőtt, megelőzve Indiát és Törökországot 2018-ban. A vietnami ruházati és textilipari termékek fő exportcélpontjai az Egyesült Államok, az Európai Unió, Japán és Dél-Korea. A kormány terveit is közzétette a további fejlesztésre autópálya és a vasúti infrastruktúra.

Számos nemzetközi kereskedelmi megállapodás, köztük az EU-Vietnam Szabadkereskedelmi Megállapodás (EVFTA) és az Átfogó és Progresszív Megállapodás a Transz-Pacific Partnerségről (CPTPP) is befolyásolja Vietnam exportvezérelt növekedési modelljét. Mivel Vietnam szembesül azzal a kockázattal, hogy nagymértékben függ a nyersanyagexporttól, és a belföldi kereslet kielégítésére nehezedik, a kormány azt tervezte, hogy támogatja a textil-, ruha-, bőr- és lábbeliipar nyersanyag-fejlesztését, hogy elérje a textilipar hazai kínálatának 65 százalékát. és a ruhaipar, valamint a hazai kínálat 75-80 százaléka a bőr- és lábbeliipar számára. A szektor erős berendezkedésével, a versenyképes munkaerőköltségek és logisztikai infrastruktúra előnyeivel együtt a kormány 40 milliárd dolláros exportforgalom elérését tervezte 2019-re.

 

 

Keresleti részesedés a ruházati piacon világszerte 2005 és 2020 között, régiónként