EN

Industry News

Főoldal>Hírek>Industry News

Hogyan lehet elolvasni a napelemes panel műszaki leírását?

Idő: 2021-11-26 Találatok: 49

Számos terminológia kapcsolódik a napelem adatlapjához. Eléggé zavaró lehet, ha nem érti, mit jelentenek ezek, amikor elolvassa a specifikációs lapot. Mindegyiket elmagyarázzuk, hogy tisztázzuk ezeket a feltételeket és értékeléseket.

Szabványos vizsgálati feltételek (STC)

Az STC azon kritériumok összessége, amelyek alapján a napelemeket tesztelik. A feszültség és az áramerősség a hőmérséklet és a fényerősség változásaival változik, ezért minden napelemet azonos szabványos vizsgálati körülmények között kell vizsgálni. Ez magában foglalja a fotovoltaikus cellák 25 °C-os hőmérsékletét is, négyzetméterenként 1000 watt fényerősség, ami nagyjából megegyezik a déli napéval, a légsűrűség pedig 1.5, vagyis a nap szöge közvetlenül a napelemre merőlegesen 152 méterrel a tengerszint felett.

Normál üzemi cellahőmérséklet (NOCT)

A NOCT reálisabb képet ad a valós világ körülményeiről, és olyan teljesítménybesorolást ad, amelyet valószínűleg valóban látni fog a naprendszerében. A négyzetméterenkénti 1000 watt helyett 800 wattot használ négyzetméterenként, ami közelebb áll a többnyire napos, elszórt felhős napokhoz. 20 fokos környezeti hőmérsékletet használ (68), nem napelem-hőmérséklet, és 2.24 MPH-s szél hűti a földre szerelt napelem panel hátulját (gyakrabban nagyobb napelemmezőkben, mint a tetőre szerelt lakossági tömböknél). Ezek az értékelések alacsonyabbak lesznek, mint az STC, de reálisabbak.

Névleges kimeneti specifikációk és napelemek

图片 1

Névleges teljesítmény napelemekhez különböző fényintenzitás mellett (W/m2). A görbék „térdén” a legtöbb teljesítmény termelődik, és a feszültség és áram optimalizálva van.


Nyitott áramkör feszültsége (Voc)

A nyitott áramköri feszültség az a feszültség, amelyet a napelem terhelés nélkül ad ki. Ha csak egy voltmérővel méri a pozitív és negatív vezetékeket, akkor Voc-értéket kap. Mivel a napelem nincs rákötve semmire, nincs rajta terhelés, és nem is termel áramot.

Ez egy nagyon fontos szám, mivel ez az a maximális feszültség, amit a napelem normál tesztkörülmények között képes produkálni, így ezt a számot kell használni annak meghatározásához, hogy hány napelemet köthet sorba az inverterébe vagy a töltésvezérlőbe.

Valószínűleg reggel rövid időre előjön a Voc, amikor először kel fel a nap, és a panelek a leghűvösebbek, de a csatlakoztatott elektronika még nem ébredt fel az alvó üzemmódból.

Ne feledje, a biztosítékok és a megszakítók a vezetékeket túláram ellen védik, nem túlfeszültség ellen. Tehát, ha túl sok feszültséget helyez a legtöbb elektronikába, megsérülhet.

Rövidzárlat (Isc)

A rövidzárlati áram a napelemek által termelt amper (áram) mennyisége, amikor nincsenek terhelésre csatlakoztatva, de ha a panelek plusz és mínusz vezetékei közvetlenül csatlakoznak egymáshoz. Ha csak árammérővel mér a pozitív és negatív vezetékeken, akkor Isc-leolvasást kap. Ez a legmagasabb áramerősség, amelyet a napelemek normál tesztkörülmények között produkálnak.

Annak meghatározásakor, hogy egy csatlakoztatott eszköz, például egy szoláris töltésvezérlő vagy inverter hány ampert képes kezelni, az Isc-t használják, általában 1.25-tel szorozva a National Electrical Code (NEC) követelményei szerint.

Maximális teljesítménypont (Pmax)

A Pmax a napelem kimenő teljesítményének édes pontja, amely a fenti grafikonon a görbék „térdénél” található. Ez az a hely, ahol a voltok és az amperek kombinációja a legnagyobb wattot eredményezi (V x Amper = Watt).

Ha Maximum Power Point Tracking MPPT) töltésvezérlőt vagy invertert használ, az MPPT elektronika ezen a ponton igyekszik a feszültséget és az ampert fent tartani, hogy maximalizálja a kimenő teljesítményt. A napelem panel teljesítménye a Pmax, ahol Pmax = Vmpp x Impp (lásd alább).

Maximális teljesítményponti feszültség (Vmpp)

A Vmpp az a feszültség, amikor a legnagyobb a kimenő teljesítmény. Ez az a tényleges feszültség, amelyet látni szeretne, amikor az MPPT szoláris berendezéshez (például egy MPPT szoláris töltésvezérlőhöz vagy egy rácsos inverterhez) csatlakoztatva van szabványos vizsgálati körülmények között.

Maximális teljesítményponti áram (Ipp)

Az Ipp az az áramerősség (amper), amikor a legnagyobb a kimenő teljesítmény. Ez az a tényleges áramerősség, amelyet látni szeretne, amikor szabványos vizsgálati körülmények között csatlakoztatja az MPPT szolár berendezéshez.

图片 2

Példa a SolarWorld SunModule napelem panelek szabványos vizsgálati feltételeire (STC) és normál üzemi cella hőmérsékletére (NOCT).


névleges feszültség

A névleges feszültség az, ami sok embert megzavar. Ez nem valódi feszültség, amit ténylegesen mérni fog. A névleges feszültség egy kategória.

Például egy névleges 12 V-os napelem Voc-ja körülbelül 22 V és Vmp-je körülbelül 17 V. 12V-os akkumulátor töltésére szolgál (ami valójában 14V körül van).

A névleges feszültségek tudatják az emberekkel, hogy milyen berendezések illik egymáshoz.

A 12 V-os napelem 12 V-os töltésvezérlővel, 12 V-os akkumulátorral és 12 V-os inverterrel használható. Két 24 V-os napelem panel sorba kapcsolásával 12 V-os napelemsort készíthet.

图片 3

12V-os napelemek 12V-os akkumulátort töltenek hagyományos 12V-os PWM töltésvezérlővel.


Kezd bonyolulttá válni, amikor eltávolodsz az akkumulátoros napelemes rendszerektől, és a 12 V-os lépésekre már nincs szükség. A 60 cellás, hálózatra köthető napelemeket gyakran 20 V névleges feszültségű paneleknek nevezik. Túl magas a feszültségük ahhoz, hogy egy 12 V-os akkumulátort hagyományos töltésvezérlővel töltsenek, de túl alacsonyak a 24 V-os akkumulátortelep töltéséhez. Az MPPT töltésvezérlők megváltoztathatják a kimeneti feszültséget, hogy lehetővé tegyék az akkumulátoros rendszerben való használatát.


图片 4


A 20 V névleges feszültségű napelem egy MPPT napelemes töltésvezérlőn megy keresztül, így hatékonyan tud tölteni egy 12 V-os akkumulátort.

Névleges

12V

20V

24V

A cellák száma

36

60

72

Nyitott áramkör feszültsége (Voc)

22V

38V

46V

Max teljesítmény volt (Vmp)

18V

31V

36V

Fent: Hozzávetőleges feszültségek a napelemek névleges feszültségének meghatározásához.